Perkhidmatan Hibah & Peguam Hibah Putrajaya

Penyediaan dan Pelaksanaan Hibah

Nyatakan Masalah Anda

Kami akan balas dalam 24 jam

  • Maklumat anda selamat dengan kami
7

Tahun Pengalaman

Anda boleh memercayai kami untuk melaksanakan kes anda dengan cekap

500+

Klien Dibantu

Pengalaman menangani pelbagai kes-kes yang berbeza.

14

Negeri

Diiktiraf dan bertauliah untuk kesemua 14 negeri di Malaysia

Apakah Hibah Harta?

Hibah ialah pemberian harta (sama ada hartanah atau bukan) kepada orang lain semasa hidup. Ia dilakukan sebagai tanda kasih sayang tanpa apa-apa balasan.

Hibah membolehkan individu mengatur pengagihan harta mereka mengikut kehendak mereka sendiri, selalunya kepada bukan waris atau untuk tujuan khas, seperti amal atau keperluan keluarga.

Apakah perbezaan hibah dan wasiat?

Wasiat hanya dilaksanakan selepas kematian manakala hibah boleh dilaksanakan semasa pemberi hibah masih hidup. Harta hibah juga boleh diberikan kepada sesiapa sahaja manakalah harta wasiat tidak boleh diberi kepada waris.

NAI Hanan & Partners telah mengumpulkan pengalaman dalam membantu klien mengharungi proses hibah harta di Malaysia. Jangan ragu untuk menghubungi kami untuk mendapatkan bantuan lanjut.

  • Perkhidmatan hibah dengan kos yang munasabah
  • Nasihat yang berguna dan memudahkan
  • Peguam yang cekap dan efisien.
peguam hibah memberi nasihat syarie

Perkhidmatan Yang Cekap Dan Efisien

Bagaimankah Proses Hibah Harta?

Halangan yang selalu dirasai oleh klien kami adalah prosedur undang-undang yang mengelirukan ketika hendak menghibahkan harta..

Bagaimana Untuk Buat hibah?

Hibah boleh dilakukan dengan lisan tetapi sebaiknya ditulis. dengan adanya saksi untuk mengelakkan kekeliruan dan salah faham

Adakah Perlu persetujuan Ahli Waris lain?

Tidak. Dalam hibah, pemberi hibah mempunyai hak sepenuhnya untuk tentukan bagaimana dan kadar hibah yang diberikan.

Harta apa yang boleh dihibahkan?

Segala aset yang yang didaftarkan dengan nama anda boleh dihibahkan oleh anda.

Menghibahkan Harta yang masih Dicagar oleh bank

Tidak ada undang-undang jelas buat masa sekarang berkenaan hibah harta yang masih dicagar oleh bank. Namun kebanyakan mahkamah telah membenarkan dengan syarat-syarat tertentu.

Perkhidmatan Hibah

pengiraan harta untuk perkhidmatan hibah

Penyediaan Dokumen Hibah

Untuk penyediaan dokumen Hibah, langkah pertama adalah merumuskan harta yang ingin dihibahkan dan menentukan penerima.
Setelah itu, dokumen hibah disediakan dengan bantuan peguam untuk memastikan semua aspek undang-undang dan syarat-syarat Islam dipatuhi.
Dokumen ini mesti mengandungi butiran lengkap harta, identiti pemberi dan penerima, serta syarat-syarat hibah harta jika ada.

tandatangan untuk pengesahan hibah harta

Pengesahan Hibah

Pengesahan Hibah adalah proses mengesahkan dan merakamkan Hibah secara sah menurut undang-undang. Ini melibatkan penandatanganan dokumen Hibah oleh semua pihak yang terlibat dan saksi, serta mungkin memerlukan pengesahan daripada pihak berkuasa atau mahkamah Syariah.
Perkhidmatan hibah ini menjamin bahawa Hibah dilaksanakan dengan betul dan mengelakkan pertikaian masa depan.

Pasukan Kami

Pasukan kami adalah pakar undang-undang Syariah yang prihatin, berpengalaman, dan dapat dipercayai. Peguam hibah Putrajaya kami juga mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang Syariah lain.

Nurul Hanan Binti Jasmin

B.A SYARIAH (Hons) UniSZA, DAIJ IIUM
jasmin@naihanan.my

Puan Nooramalina Imlah Mat Noor

LLB (Hons), DJALP UKM
amalina@naihanan.my

Sarah Syahirah Binti abdullah

LL.B (Hons) IIUM
sarah@naihanan.my

Berhubung dengan Pakar

Nyatakan masalah anda, dan kami akan balas dalam 24 jam.

Atau gunakan borang berikut:

Pengisian borang hubungi ini tidak dianggap sebagai nasihat undang-undang. Sebarang maklumat yang disediakan dalam borang ini adalah untuk tujuan pertanyaan sahaja dan tidak akan dianggap sebagai nasihat undang-undang. Sebarang hubungan pelanggan dan peguam hanya akan ditubuhkan selepas konsultasi peribadi yang sesuai dan perjanjian bertulis yang telah dimuktamadkan antara pihak-pihak yang berkenaan.

Soalan Lazim

Ya, Hibah diiktiraf dalam undang-undang Islam Malaysia dan memerlukan prosedur undang-undang tertentu. Dengan bantuan peguam, hibah menjadi sangat mudah.

Anda boleh membuat dokumen Hibah sendiri di Malaysia, tetapi proses ini memerlukan pemahaman mendalam tentang hukum dan prosedur yang berkaitan.

Sekiranya anda memilih untuk membuat Hibah sendiri, kosnya mungkin sangat rendah, melibatkan hanya kos kertas dan cetakan.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa penerima Hibah kemudiannya perlu mengurus proses perundangan yang mungkin melibatkan penggunaan peguam dan pembayaran kos berkaitan di Mahkamah Syariah.

Proses perundangan ini mungkin lebih rumit dan mahal berbanding dengan proses penyediaan dokumen Hibah.

Secara umumnya, Hibah tidak boleh ditarik balik, tetapi terdapat syarat-syarat tertentu bergantung pada perjanjian. Hubungi peguam hibah kami untuk dapatkan maklumat lanjut.

Tempoh bergantung kepada kompleksiti kes dan keadaan khusus. Matlamat kami adalah menyelesaikan kes anda secara cekap, tetapi kami memberi keutamaan kepada ketelitian untuk memastikan hasil terbaik.

Ya, semua perundingan dengan peguam kami adalah sepenuhnya sulit. Kami memberi keutamaan kepada privasi anda dan memastikan maklumat sensitif anda kekal selamat.

Ya, peguam syarie kami dilengkapi untuk menangani kes-kes dengan aspek antarabangsa atau melibatkan beberapa bidang kuasa. Kami mempunyai kepakaran dan sumber untuk menavigasi situasi yang kompleks.

Di NAI Hanan & Partners, peguam perceraian kami memahami anda dan tidak akan sesekali menghukum atau memperkecil masalah anda. Kami berusaha lebih untuk memahami keperluan unik anda dan menawarkan penyelesaian yang disesuaikan untuk menyelesaikan masalah undang-undang anda dengan berkesan.

Memulakan adalah mudah. Cukup lengkapkan borang hubungi kami, dan salah seorang peguam syarie kami akan menghubungi anda segera untuk menjadualkan perundingan awal. Kami di sini untuk membantu anda setiap langkah sepanjang perjalanan.

Kami Sedia Membantu

Kami memahami bahawa anda sedang mengharungi waktu yang sukar. Anda berada dalam kekeliruan dan kerisauan, yang telah menjejaskan ketenteraman, pekerjaan, dan kebahagiaan anda secara menyeluruh.

Di NAI Hanan & Partners, kami bersedia membantu semua klien kami dengan penuh integriti, tanpa mengira masalah yang anda hadapi.