Peguam Perceraian Melaka

Bantuan Khidmat Nasihat Untuk Perceraian

Nyatakan Masalah Anda

Kami akan balas dalam 24 jam

 • Maklumat anda selamat dengan kami
7

Tahun Pengalaman

Anda boleh memercayai kami untuk melaksanakan kes anda dengan cekap

500+

Klien Dibantu

Pengalaman menangani pelbagai kes-kes yang berbeza.

14

Negeri

Diiktiraf dan bertauliah untuk kesemua 14 negeri di Malaysia

Jenis-Jenis Perceraian

Talak

Melepaskan ikatan perkahwinan dengan menggunakan lafaz cerai yang hanya boleh dibuat oleh suami.

Fasakh

Melepaskan ikatan perkahwinan antara suami dan isteri setelah diminta cerai oleh isteri melalui mahkamah. Fasakh hanya boleh diputuskan oleh Hakim Syarie apabila terdapat sebab tertentu yang dinyatakan dalam hukum syarak dan undang-undang seperti suami telah cuai atau telah tidak mengadakan peruntukan bagi nafkahnya selama tempoh tiga bulan

Ta’liq

Perceraian yang berlaku disebabkan perkara yang digantung (ditaklikkan) kepada perceraian. Sebagai contoh “Kalau kau pergi rumah lelaki tu, jatuh talak 1”

wanita nak khulu'

Khulu’

Perpisahan antara suami isteri dengan sesuatu gantian (bayaran) yang diberikan oleh isteri kepada suami dengan lafaz talak atau khulu’

Hakam

Hakam yang diberikan kuasa penuh daripada prinsipal yang mana hakam juga boleh melafazkan talak atau khuluk di hadapan mahkamah bagi pihak suami.

pengesahan lafaz cerai oleh mahkamah

pengesahan lafaz cerai

Pengesahan lafaz cerai perlu dibuat di mahkamah sekiranya si suami menceraikan isteri di luar mahkamah dan tanpa kebenaran mahkamah.

Anda mungkin tidak pernah sangka yang anda akan perlukan peguam Cerai

Pengakhiran rumah tangga sangat ditakuti ramai. Namun, ada kalanya perceraian adalah cara yang terbaik.

Mungkin anda dan pasangan anda sudah bertekad untuk bercerai dan hanya ingin tahu cara memohon cerai. Atau anda ingin cerai tetapi pasangan anda tidak setuju.

Apapun, jangan risau, kami di sini untuk membantu anda. Anda boleh Whatsapp kami untuk pertanyaan lanjut dan kami akan jawab soalan anda dengan hati yang terbuka.

NAI Hanan & Partners telah mengumpulkan pengalaman dalam membantu klien mengharungi proses cerai di Melaka. Jangan ragu untuk menghubungi kami untuk mendapatkan bantuan lanjut.

 • Peguam yang faham akan masalah anda.
 • Perkhidmatan dengan kos yang munasabah
 • Nasihat yang berguna dan memudahkan
pasangan memerlukan peguam perceraian

Perkhidmatan Yang Cekap Dan Efisien

Peguam Perceraian Di Melaka

Sebagai peguam cerai yang bertauliah di Melaka, NAI Hanan & Partners komited untuk membantu anda sebaik mungkin.

Bayaran untuk kes cerai di Melaka berbeza-beza bergantung pada kompleksiti kes dan perkhidmatan peguam yang terlibat. Biasanya, ia termasuk yuran peguam, dan kos lain yang berkaitan. Kami sarankan untuk berunding terus dengan kami untuk mendapatkan anggaran yang lebih tepat.

Cara perceraian paling cepat di Melaka adalah apabila kedua-dua suami dan isteri bersetuju untuk cerai di hadapan mahkamah. Suami hanya perlu melafazkan talak untuk disaksikan dan disahkan oleh Mahkamah Syariah Melaka.

Untuk kes talak, sila rujuk sini. Untuk kes cerai lain seperti fasakh, ta’liq, khulu’ dan lain-lain, hubungi kami untuk dapatkan penjelasan.

Biasanya, anda tidak memerlukan peguam untuk perceraian yang dipersetujui. Namun, untuk perceraian yang tidak dipersetujui (termasuk tuntutan selepas cerai), kes boleh menjadi kompleks dan kami sarankan untuk hubungi peguam.

NAI Hanan & Partners berkhidmat di seluruh kawasan Melaka, termasuk kawasan bandar utama seperti Bachang, Bandar Hilir, dan Bandar Jasin, serta kawasan-kawasan lain di sekitar Melaka.

Negeri Kami Khidmat

 • Kuala Lumpur
 • Selangor
 • Putrajaya
 • Negeri Sembilan
 • Melaka
 • Perak
 • Kelantan
 • Pahang
 • Terengganu
 • Johor
 • Kedah
 • Pulau Pinang
 • Perlis
 • Sabah
 • Sarawak

Pasukan Kami

Pasukan kami adalah pakar undang-undang Syariah yang prihatin, berpengalaman, dan dapat dipercayai. Peguam perceraian kami juga mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang Syariah, kami komited untuk membantu anda mendapatkan keadilan.

Nurul Hanan Binti Jasmin

B.A SYARIAH (Hons) UniSZA, DAIJ IIUM
jasmin@naihanan.my

Puan Nooramalina Imlah Mat Noor

LLB (Hons), DJALP UKM
amalina@naihanan.my

Sarah Syahirah Binti abdullah

LL.B (Hons) IIUM
sarah@naihanan.my

Berhubung dengan Pakar

Nyatakan masalah anda, dan kami akan balas dalam 24 jam.

Atau gunakan borang berikut:

Pengisian borang hubungi ini tidak dianggap sebagai nasihat undang-undang. Sebarang maklumat yang disediakan dalam borang ini adalah untuk tujuan pertanyaan sahaja dan tidak akan dianggap sebagai nasihat undang-undang. Sebarang hubungan pelanggan dan peguam hanya akan ditubuhkan selepas konsultasi peribadi yang sesuai dan perjanjian bertulis yang telah dimuktamadkan antara pihak-pihak yang berkenaan.

Soalan Lazim

Jika suami atau isteri tidak setuju untuk bercerai, perkara ini memerlukan penyelesaian melalui Mahkamah Syariah. Proses perceraian dijalankan dengan mematuhi hukum Syariah, di mana mahkamah akan menentukan keputusan berdasarkan bukti dan hujah yang dikemukakan oleh kedua belah pihak.

Kami memahami kebimbangan kewangan pelanggan kami. Bergantung kepada keadaan anda, kami mungkin akan meneroka pilihan seperti bantuan guaman atau pelan pembayaran untuk membantu anda. Perlu diingatkan bahawa tiada obligasi untuk meneruskan perkhidmatan kami, dan anda bebas untuk menghentikan pada bila-bila masa jika perlu. Kami berkomitmen untuk mencari penyelesaian yang sesuai dengan keperluan anda.

Ya, semua perundingan dengan peguam kami adalah sepenuhnya sulit. Kami memberi keutamaan kepada privasi anda dan memastikan maklumat sensitif anda kekal selamat.

Tempoh bergantung kepada kompleksiti kes dan keadaan khusus. Matlamat kami adalah menyelesaikan kes anda secara cekap, tetapi kami memberi keutamaan kepada ketelitian untuk memastikan hasil terbaik.

Terdapat beberapa jenis hak selepas cerai seperti hak jagaan anak, hak harta sepencarian, nafkah mut’ah. Kesemua hak anda ditenutukan oleh Mahkamah Syariah. Namun, dengn bantuan peguam perceraian, anda dapat meningkatkan peluang anda untuk dapatkan hak-hak tersebut.

Ya, peguam syarie kami dilengkapi untuk menangani kes-kes dengan aspek antarabangsa atau melibatkan beberapa bidang kuasa. Kami mempunyai kepakaran dan sumber untuk menavigasi situasi yang kompleks.

Di NAI Hanan & Partners, peguam perceraian kami memahami anda dan tidak akan sesekali menghukum atau memperkecil masalah anda. Kami berusaha lebih untuk memahami keperluan unik anda dan menawarkan penyelesaian yang disesuaikan untuk menyelesaikan masalah undang-undang anda dengan berkesan.

Memulakan adalah mudah. Cukup lengkapkan borang hubungi kami, dan salah seorang peguam syarie kami akan menghubungi anda segera untuk menjadualkan perundingan awal. Kami di sini untuk membantu anda setiap langkah sepanjang perjalanan.

Kami Sedia Membantu

Kami memahami bahawa anda sedang mengharungi waktu yang sukar. Anda berada dalam kekeliruan dan kerisauan, yang telah menjejaskan ketenteraman, pekerjaan, dan kebahagiaan anda secara menyeluruh.

Di NAI Hanan & Partners, kami bersedia membantu semua klien kami dengan penuh integriti, tanpa mengira masalah yang anda hadapi.